29 Mart 2010 Pazartesi

SANAT TANIMI TOPLULUĞU

İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi (bugün Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi) Resim Bölümü’nü 1969 yılında bitiren Şükrü Aysan tarafından kurulan SANAT TANIMI TOPLULUĞU günümüzde de çalışmalarını devam ettirmektedir.
‘Kavramsal Sanat deyiminin 1960’ların ortalarından itibaren güçlü bir şekilde dillendirilmesi ve yaygınlaşmasında öncelikle Sol Le Witt (1928) ve Joseph Kosuth( 1945) gibi sanatçılar ile Sanat ve Dil grubunun büyük emekleri var olduğu görülmektedir.1968’de İngiltere’de kurulan Sanat ve Dil grubu; dilbilimsel çözümlemeler ve göstergebilim kuramları yardımıyla çözümlemeye çalışıyorlardı.Bu grup 1969’da Kosuth ile tanıştıktan sonra Art & Language(Sanat ve Dil) adıyla bir dergi çıkarmaya başladı.
Sanat ve Dil grubunun genel eğilimi, sanat nesneleri üretmekten ziyade sanat hakkında tartışmalar yapmak, kavramlar ve imgelerin ilişkileri üzerinde kafa yormaktı.
Şükrü Aysan sanatsal formasyonunu 1970-1975 yılları arasında Fransa’nın Paris kentinde sürdürürken , eğitimi sırasında fakir sanat, beden sanatı, arazi sanatı, gösteri ve eylem sanatı ve video sanatında kavramsal boyutları ile ilgilendiğinden 1972’de kavramsal sanat akımına bağlanabilecek ilk çalışması olan “Sistem” dizisini gerçekleştirmeye başladı.Kavramsal sanatın tanınması ve anlaşılması yönünde çaba gösteren Aysan, 1977’de Sanat Tanımı Topluluğu’nu kurmuştur.Sanat Tanımı Topluluğu başından beri kavramsal sanat eğitimi veren,kolektif çalışmaya yönelik ve süreklilik sunmakta ve bugünde aynı tutumunu çalışmalarında devam ettirmektedir. Aysan, Saf Kavramsal Sanatı, hem kendi çalışmaları hem de STT’ye yaptığı öncülükle, Joseph Kosuth ile Sanat ve Dil grubu üyelerinin 1975 öncesi ilkeleri doğrultusunda üretmeyi hedeflemiştir.
Sanat Tanımı Topluluğu kurulduğu yıllardan bugüne ülkemiz sanat ortamını sürekli etkilemektedir. STT güncel sanat ortamını besleyici bir kaynak oluşturur. Güncel sanat ortamında tanınan sanatçıların büyük çoğunluğu, şu ya da bu dönemde STT’nin eğitiminden geçmişlerdir. Sanat Tanımı Topluluğu’nun ortamını düzenleme yaptığı mekânlarla belirli sayıda katılımcı oluşturur. Haftanın belirli bir günü gerçekleştirilen sanat çalışmasına, önceden bildirilmesi ve yer bulunması koşuluyla, isteyen herkes katılabilir. STT çalışmalarını bir üretim ve sonuçlarını da meta olarak görmemektedir. Sanat Tanımı Topluluğu, Kavramsal Sanat’ın Art and Language, Kosuth, Venet gibi sanatçılarca veya gruplarca, 1970’li yılların başlarındaki anlamından hareketle kendi çalışmasını ve tavrını yıllar boyunca titizlikle geliştirmiştir. Bugün geldiği noktada STT, evrensel bağlamda, Kavramsal Sanat nitelemesinin içini dolduran özgün bir sanat çalışması yaptığına inanmaktadır. Topluluk uluslararasında tanınmak yönünde herhangi bir özel çaba harcamamakta; sanatsal bir gruplaşmanın sürekliliği açısından bakıldığında bu kadar süre yaşamış ve halen yaşamda olan başka bir topluluğun yeryüzünde bulunmadığı söylenmektedir.

Sanat Tanımı Topluluğunun Kavramsal Sanat Çalışmalarının 2009-2010 dönemi 5 Kasım’da başlayan ‘’Enstalasyon’’içinde mantık anlatmasından sonra Aristoteles ‘’Metafizik’’inin tartışıldığı sanat çalışmasına katılımımla, eğitim hayatımda önemli bir adım oluşturacağı inancındayım.


Kaynakça:
1- Modernizmden Postmodenizme Sanat-Mehmet Yılmaz
2- 20.yüzyıl Batı Sanatında Akımlar-Ahu Antmen
3- http://www.sanattanimitoplulugu.com/

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder